söndag 30 mars 2008

Anställningsavtal hos kommunala bolag

En reporter på Helsingborgs Dagblad har överklagat ett beslut att inte lämna ut ett löneavtal och ett anställningsavtal för vd:n på ett helägt kommunalt bolag i Åstorps kommun. Reportern anser att båda avtalen kan lämnas ut utan att bolaget riskerar att lida skada.

I sitt överklagande till kammarrätten i Göteborg hänvisar han till en dom i regeringsrätten om "löneuppgifter för personal i ledande befattningar i ett kommunalt bolag". Domen finns diarieförd som 3367/2001 och enligt reportern jämställs där kommunala bolag med kommunal förvaltning när det gäller sekretess.

Så här står det i domen, enligt reportern: "Detta innebär för de kommunala bolagens del att det vid tillämpningen av sekretesslagen skall bortses från att verksamheten bedrivs i bolagsform och att sekretessbedömningen i stället ska göras som om bolaget varit en del av den kommunala förvaltningen."

(Själv är jag lite tveksam till om regeringsrätten verkligen är så inkonsekvent i sitt bruk av "ska" och "skall". ;-))

Reportern argumenterar också genom att påstå att den aktuella företagskonsktruktionen är så pass unik att det är svårt att tänka sig en jämförbar befattning någon annanstans. Därmed anser han att konkurrensargumentet som bolaget använder faller. Låter sunt.

Inga kommentarer: