tisdag 25 mars 2008

Växeln hallå, hallå

En man vill ha tag i listor över alla utgående telefonsamtal från ett antal tjänstemän på en kommun. Han påstår att han fått veta från den som är ansvarig för växeln på Vänersborgs kommun att det är enkelt att plocka fram sådana listor.

Kammarrätten för ett resonemang kring om det hela är en allmän handling, om det ska anses finnas förvaras hos myndigheten och om grundtanken bakom lagen: "att allmänheten skall få ta del av upptagning i samma utsträckning som denna är tillgänglig för myndigheten".

Allt verkar klart som korvspad!

Men så kommer kallduschen: "Kommunen har uppgett att det inte är tekniskt möjligt att ta fram uppgifter om utgående telefonsamtal från de aktuella tjänstemännen." Och eftersom "någon handling ... innehållande de begärda uppgifterna därmed inte finns hos kommunen kan NN:s överklagande inte bifallas."

"För ändamålet skulle en nyskrivning av datorprogram behöva ske", skriver kommunen.

Jag undrar vad de menar med "nyskrivning av datorprogram". Är en formulering av en sökfråga till en databas en "nyskrivning av datorprogram"? Är formuleringen av en formel i ett Exceldokument en "nyskrivning av datorprogram"?

Förresten, tror inte du att instruktionsboken till växeln är en offentlig handling?

Inga kommentarer: