onsdag 5 mars 2008

Göm inget hos en konsult

240 för 95 i Regeringsrätten är intressant och matnyttig läsning. Den handlar om Gävle kommun som rekryterade en kommundirektör en gång i tiden - och lovade att hantera ansökningshandlingarna "konfidentiellt".

De valde att inte ens kalla dem ansökningshandlingar - utan intresseanmälningar. Och de skulle skickas till en extern rekryteringsfirma, inte till kommunen.

"Det framgick därför med all tydlighet att kommunens syfte med förfarandet varit att söka utestänga sina egna medborgare från insyn och alltså kringgå tryckfrihetsförordningens regler om handlingsoffentlighet", ansåg den som försökte få ut handlingarna och som fick nej både av kommunstyrelsen och av Kammarrätten i Sundsvall.

Men Regeringsrätten tyckte annorlunda. Kommunen hade varit inblandad i processen hela vägen och tagit del av uppgifterna genom en gallringsprocess som ledde dithän att en enda person återstod som sedan sökte tjänsten den vanliga vägen.

"Bolaget måste därför anses ha mottagit och förvarat handlingarna för kommunens räkning. På grund därav har de varit att anse som allmänna handlingar och kommunen hade när framställningen gjordes bort infordra dem för att pröva framställningen i sak", menade rätten.

En seger för offentlighetsförespråkarna? Ingalunda. Åtminstone inte den gången. Då processen haft sin gång hade rekryteringsfirman redan skickat tillbaka handlingarna till de sökande.

Förhoppningsvis kom det en nästa gång senare. Och du testar väl i morgon?

Inga kommentarer: