tisdag 4 mars 2008

Kammarrätten har tänkt klart

I dag kom de två domarna. Det är en Expressen- och en Aftonbladetjournalist som begärt ut "medelslutbetyg för visst läsår och viss årskurs som utfärdats av fristående skolor" från Statistiska centralbyrån.

Och SCB som inte lämnat ut uppgifterna får bakläxa av kammarrätten. Ett skolbolag är visserligen en enskild, men några men kan man inte prata om när det gäller en juridisk person. Däremot skulle man förstås kunna påstå att en ekonomisk skada skulle kunna uppstå, men en skolas medelslutbetyg "är, enligt kammarrättens mening, till sin natur inte en uppgift avseende skolans ekonomiska förhållanden". Dessutom menar rätten att den "omständigheten att uppgiften i fråga kan påverka den enskilda skolans attraktivitet och konkurrenssituation och därmed dess ekonomi i ett längre perspektiv inte föranleder till annan bedömning".

Paragrafen som SCB har hänvisat till duger inte. Om de ändå vill avslå begäran får de försöka med en annan paragraf, menar kammarrätten - utan att ge något förslag. Den som lever får se.

Den som är intresserad av friskolors betyg på programnivå kan kolla på Skolverkets hemsida, i statistikdelen: Om man klickar sig fram på ett klokt sätt hittar man en sida med följande beskrivning: "Här presenteras antalet elever som fått slutbetyg, genomsnittlig betygspoäng ('medelbetyg') samt andelen elever med slutbetyg från reducerat och utökat program."

Vet någon vad som gäller enskilda friskoleelevers betyg? Jag försökte med kronprinsessans betyg en gång i tiden, men det blev stopp. (Ja, jag vet att de finns hos Verket för högskoleservice.) Jag föreställer mig att det är ett slags myndighetsutövning att sätta betyg...

Inga kommentarer: