tisdag 11 mars 2008

Storebror frågar pappa om lov

En 16-åring i Falun vill få ut ett mejl om sig själv från socialtjänsten. Det är hennes pappa som skrivit dit i december i fjol, och flickan har begärt att få ta del av det.

Socialtjänsten säger nej, med hänvisning till 7 kapitlet 4 § i sekretesslagen. Sekretess gäller för uppgift om enskilds personliga förhållanden, och den gäller med omvänt skaderekvisit.

”Samtycke till att få delge dig handlingarna har efterfrågats från din far men detta har nekats”, skriver socialnämndens ordförande, som får medhåll av kammarrätten: ”NN:s far har inte samtyckt till utlämnande av uppgifterna i handlingen och ett utlämnande av dessa skulle vara till men för honom.”

Partsoffentlighet? Maskande av det som skulle vara till men för fadern? Det är ju inte omöjligt att tänka sig att det flickan är intresserad av är vilka uppgifter om henne som fadern delgett socialtjänsten, och inte av vilka uppgifter han lämnat om sig själv.

Och sådana uppgifter torde inte SL 7:4 bita på.

För övrigt trodde jag att det var lagen som avgjorde vilka handlingar som myndigheterna ska lämna ut, inte pappan åt en 16-årig Falutjej. Undrar om de rådfrågar honom varje gång de ska lämna ut något känsligt...

Inga kommentarer: