söndag 2 mars 2008

Varför detta snokande?

Ibland i samband med föreläsningar om offentlighetsprincipen har jag till min förvåning upplevt hur journalister suttit och försvarat diverse sekretessparagrafer.

Därför kan det vara viktigt att påminna om varför offentlighetsprincipen finns. Ett svar finns i tryckfrihetsförordningens andra kapitel om allmänna handlingars offentlighet:

"1 § Till främjande av ett fritt meningsutbyte och en allsidig upplysning skall varje svensk medborgare ha rätt att taga del av allmänna handlingar."

Anders R Olsson skriver i "Yttrandefrihet & tryckfrihet. Handbok för journalister" om tre officiella motiv för principen: rättssäkerhet, effektivitet och demokrati.

Rättssäkerheten garanteras via offentlighetsprincipen genom att ämbetsmännen snabbt avslöjas om de avviker från principen att behandla alla lika och enligt lagen.

När det gäller effektivitet är tanken att lättja, inkompetens och dålig organisation avslöjas snabbare om myndigheternas arbete utförs offentligt.

Och demokratin stärks eftersom kunskap är makt och eftersom medborgarna via offentlighetsprincipen kan ta del all den information som myndigheterna samlar in för olika ändamål.

Det är det som är tanken med offentlighetsprincipen. Visst låter det fint?

Inga kommentarer: