måndag 24 mars 2008

Kammarrätten på besök i Högkvarteret

Försvarsmakten har nekat en journalist att ta del av ett antal handlingar, och har fått sitt beslut överklagat till kammarrätten i Stockholm. Rätten har i Försvarsmaktens högkvarters lokaler fått ta del av de aktuella handlingarna, och går på försvarets linje när det gäller offentligheten.

Både rätten och myndigheten hänvisar till SL 2:2 om uppgift som angår verksamhet "för att försvara landet eller planläggning eller annan förberedelse av sådan verksamhet eller som i övrigt rör totalförsvaret, om det kan antas att det skadar landets försvar eller på annat sätt vållar fara för rikets säkerhet om uppgiften röjs".

Vad uppgifterna handlar om? Jo, det är uppgifter som "ger kunskap om Försvarsmaktens analysmetoder och kunskapsläge beträffande den främmande undervattensverksamhet som riktades mot Sverige".

Förutom klaganden innehåller sändlistan fem personer inom Högkvarteret, plus ytterligare en ("Som orientering").

Till det som inte alls omfattas av sekretess, och som man kanske får ta del av i ett granskande TV-program som helt säkert kommer att få en Guldspade i år (ja, det är sant, kolla nomineringarna!), hör "Videoupptagningar Skramsösund 1982-10-04 samt Danzigergatt 1982-12-03" samt "Videoupptagning Danzigergatt 1982-12-03".

Hur mycket och på vilket sätt världsläget måste förändras innan "Videoupptagningar Hårsfjärden Sammanställning 1982" slutar skada rikets säkerhet får man väl se.

Inga kommentarer: