onsdag 16 april 2008

Saneringsfirma begärde sekretess

En person i Falun har av det kommunala bostadsföretaget Kopparstaden nekats att ta del av anbudshandlingar som handlar om ett saneringsarbete. Tvisten gäller handlingarna från det företag som vann upphandlingen, så den är alltså slutförd.

Enligt överklagandet till kammarrätten åberopar Kopparstaden sekretessen i 6 kapitlet 2 paragrafen i sekretesslagen - samtidigt som de argumenterar för att Ocab som vann anbudet skulle kunna lida ekonomisk skada om uppgifterna röjdes.

Nu handlar inte 6 kapitlet om sekretess till skydd för enskkilds ekonomi, utan till skydd för det allmänna. De skulle behöva hitta på något skäl till varför Kopparstaden skulle lida ekonomisk skada om uppgifterna lämnades ut. Lycka till!

Enligt överklagan ska företaget ha argumenterat så här: "Framställningen avslås om utlämnande av anbudshandlingar avseende Ocab's anbud som de har begärt sekretess på."

Det är naturligtvis lagen och inte den som skickar in handlingar till myndigheter eller kommunala bolag som avgör om handlingarna är skyddade av sekretess eller inte. Sekretess är ingenting man kan begära.

Inga kommentarer: