onsdag 16 april 2008

Konkurrensneutralitet eller insyn

Jag skrev tidigare om ett fall där den som överklagade hänvisade till en regeringsrättsdom om löneuppgifter i kommunala bolag. Nu har jag läst domen!

Regeringsrätten vägen konkurrensneutralitet mot rätten till insyn. Sjukhuset - som det gäller här - menar att man måste hemlighålla nyckelpersonernas löner, eftersom, verkar det, man skulle kunna missta dem till sina konkurrenter om de skulle kunna locka med bättre villkor.

Regeringsrätten menar att hänvisningarna till att konkurrenterna skulle gynnas på sjukhusets bekostnad och att det råder konkurrens på marknaden är alltför allmänt hållna. Den som lyckas visa på konkreta skaderisker kan däremot vinna regeringsrättens sympatier, verkar det.

Men man är ju inte regeringsrätt om man inte vågar sig på att känna efter vad lagens anda är:

"Å andra sidan är också att beakta att den lagreglerade handlingsoffentligheten för de kommunala företagen infördes i syfte att förbättra medborgarnas möjligheter till insyn."

(Domen är från 2002 och man kan notera att Mats Melin, självaste chefs-JO, hade en skiljaktig mening. Undrar vad han tyckte. Det protokollet fick jag aldrig med.)

Inga kommentarer: