onsdag 16 april 2008

22 hyllmeter forskning i tuggen

Apropå det där i förra inlägget om vem det är som bestämmer sekretessen - lagen eller andra omständigheter - så har SVT gjort en dokumentär om historien med forskarna som vägrade lämna ut sitt forskningsunderlag trots kammarrättens beslut.

Deras lösning var radikal: de stoppade materialet i papperstuggar - och dömdes också för det. Kicki Hultin och Tina Thunander försöker göra om bravaden på samma tid, med samma antal personer och modernare papperstuggar - men misslyckas. Mellan raderna kan man alltså läsa att allt material inte är förstört.

Så här beskriver SVT dokumentären på sin hemsida:

"Under en helg i maj 2004 förstördes 22 meter världsunik forskning - den forskning som lade grunden för det svenska damp-begreppet. I dokumentären Fördärvet visar journalisterna Kicki Hultin och Tina Thunander nya, ytterst märkliga fakta som ställer diagnosen adhd/damp i helt nytt ljus."

Då det här skrivs kan man fortfarande se dokumentären på hemsidan. Jag vet inte hur länge, så skynda till http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=81516&a=1113776&lid=puff_1114788&lpos=rubrik

Inga kommentarer: