onsdag 27 februari 2008

Personresearch

En kollega som hört att jag gått en kurs kom förbi och ville ha tips om personresearch. Det gjorde att jag tvingades fundera ut vad kursen egentligen handlade om. När det gäller att kartlägga en person har jag dragit slutsatsen att kontentan var följande:

På Föreningen grävande journalisters webb, http://www.fgj.se/, finns en utmärkt guide till mängder av källor för enstaka uppgifter. Den hittar man under Metod -> Lathundar.

Dessvärre har man alltför ont om tid för att ringa runt till alla. I stället måste man försöka få loss information från de källor som samlar in information från andra.

Man börjar således med folkbokföringen för att få adress och personnummer, samt uppgifter om föräldrar, barn, syskon etc.

Beväpnad med de personnummer man finner relevanta kontaktar man därefter, i de områden där personerna är och eventuellt varit folkbokförda, tingsrätten, länsrätten och Kronofogden. De gör personutredningar om människor som kan ingå i akterna.

Om man sedan saknar uppgifter - eller om ingen av myndigheterna ovan haft en goda smaken att kartlägga personen - får man bita ihop och gå igenom lathunden ovan. Eller hitta någon annan listig väg.

1 kommentar:

Anonym sa...

Efter Fojo-kursen ropar jag numera till alla som vill höra "kolla med Kronofogden".
Alla journalister borde skaffa sig en riktig vän på kronofogden. Det lönar sig!
Agneta