onsdag 20 februari 2008

Lästips

Är du också journalist eller rättshaverist? Eller är du en fullkomligt normal människa, och ändå vill begära ut handlingar från svenska myndigheter? Det är bra att vara påläst (även för den som ska lämna ut handlingar):

* Olsson, Anders R: Yttrandefrihet och tryckfrihet. Handbok för journalister
* Lillieroth, Lennart: Sekretess! Handbok om sekretesslagstiftningen

De här böckerna förklarar varför det är bra med offentlighet.

Det finns säkert massor av andra böcker som ger listiga tips till tjänstemän om hur de ska bära sig åt för att slippa lämna ut handlingar också. Men de kan ju starta sin egen blogg om det.

Vill du veta hur andra har gjort? På www.jo.se kan man ta del av vad Justitieombudsmannen tycker. I vänsterspalten klickar du på JO-beslut och därefter kategorin "Offentlighet och sekretess samt yttrande- och tryckfrihet" innan du klickar på Sök.

I skrivande stund handlar det senaste ärendet om Migrationsverket. En klagande har anmält att myndigheten vägrat att skicka kopior på ett antal jobbansökningar, utan hävdat att de bara kan läsas på plats. JO rasar förstås - kopior ska skickas om man begär det.

"Falah Rasuls begäran har således handlagts på ett klart felaktigt sätt. Det inträffade tyder på att det inom verket finns behov av att utöka kunskapen om offentlighetsprincipen", tycker JO. Sådant där kan ju vara bra att ha med sig om de trilskas.

Men kom ihåg att om kanslisten inte har tid - så beror det på att chefen anställt för få kanslister. Kanslisten behöver dig på sin sida, inte som sin fiende.

Inga kommentarer: