fredag 22 februari 2008

Existensljug

Det kan löna sig att göra sin begäran om utlämnande av allmän handling skriftligt.

Av en anmälan (JO 1384-2000) till JO av Falkenbergs terminal (det är en gammal historia från 2001 - jag läser ikapp) framgår det att åtminstone anmälaren uppfattat läget som att han på telefon fick beskedet att de begärda handlingarna inte existerade, men att det senare visade sig att de faktiskt fanns - men var sekretessbelagda.

Det är naturligtvis stor skillnad! En handling som faktiskt finns kan sekretessprövas och lämnas ut i de delar som är offentliga - alltså maskas. Det finns naturligtvis alltid något som faktiskt kan lämnas ut, till exempel alla "och" och "men" samt sidnummer.

Det framgår också att den som valt genvägen att inte diarieföra, utan att hålla handlingarna ordnade på något annat sätt, ändå måste föra ett ordentligt register över just de handlingar som man hävdar att de är sekretessbelagda. Och det duger inte att föra in dem i registret när de väl begärs ut och visar sig innehålla hemliga uppgifter - de ska föras in där samma dag eller senast dagen efter att de inkommit eller upprättats.

Inga kommentarer: